Voorbereiding

Heb jij al enig idee wat je later misschien wilt worden?

Heb jij al nagedacht welk beroep je later misschien wilt gaan doen?

Of heb je daar nog helemaal geen idee van?

Op de Beroepenavond kun je kennismaken met minstens 60 verschillende beroepen. Wanneer je al weet wat je later wilt worden en dat beroep staat in de lijst, ga dan kijken en luisteren of dat beroep echt is zoals je denkt. En als je het nog niet weet, kies dan een paar beroepen uit waarvan je denkt dat die misschien wel interessant kunnen zijn.

De beroepenvoorlichting wordt gegeven door mensen die alle dagen in hun beroep aan het werk zijn. Zij willen je graag iets willen vertellen over hun beroep. Het zijn geen beroepsvoorlichters. Dus verwacht geen gladde praatjes of gelikte verhalen. Maar ze zullen wel hun best doen om jou zoveel mogelijk informatie te geven.

Bij veel beroepen kun zo in gesprek gaan. Je kunt ze vinden in stands op de gangen. Waar die stands staan, kun je vinden in het programmaboekje. Dat boekje ontvang je bij binnenkomst in de school. Sommige beroepen hebben een presentatie voorbereid die ze presenteren in een lokaal. Wil je zo’n presentatie bijwonen, kijk dan goed in het programmaboekje in welk lokaal je moet zijn.

Het is handig wanneer je van tevoren bedenkt wat je in ieder geval zou willen weten. En wanneer dat niet verteld wordt, wees dan niet bang om vragen te stellen.

Bijvoorbeeld:

  • Wat houdt het beroep in?
  • Wat is er leuk aan? En wat is minder leuk?
  • Hoe ziet een werkdag/week eruit?
  • Hoe zijn de werkomstandigheden? Regelmatig werk of onregelmatig?
  • Moet je goed met anderen kunnen samenwerken? Of werk je veel alleen?
  • Wat zijn de toekomstmogelijkheden?
  • Kan ik eens bij u meelopen?

En wanneer iets niet duidelijk is, vraag dan gerust nog een keer. Het is bedoeling dat jij iets opsteekt op deze avond. Dat je er wijzer van wordt. Of dat lukt, hangt ook van jouzelf af.

Veel succes!